De manier waarop een hond beweegt kan ook iets vertellen over hoe hij zich voelt. Er zijn natuurlijk veel verschillende redenen waarom een hond zich op een bepaalde manier voortbeweegt. Zo heeft de lichaamsbouw en de medische gezondheid van de hond hier een grote invloed op.

Maar je zal misschien al gemerkt hebben dat als een hond angstig is hij zeer traag beweegt, of zelfs volledig blijft stilstaan zonder een spier te vertrekken. En heb je er al eens op gelet hoe een hond een vreemde hond benadert, is dit in een rechte lijn? Of loopt hij er in een boogje naartoe?

Een hond die stokstijf blijft staan met hoge spierspanning kan 2 dingen betekenen, ofwel dreigt hij, dit gaat gepaard met een hoge houding en eventueel fixeren. Of de hond voelt zich bedreigd, dit gebeurt in een lage houding en noemt men bevriezen. Dit is een van de fight – flight – freeze reacties en is een vorm van instinctieve overlevingsmechanismen, de hond vreest voor zijn leven. Dit is de reactie die je vaak ziet als een hond op zijn rug gedwongen wordt. Soms kan een hond plots schrikken van iets en een sprong opzij maken, dit gedrag noemt men deinzen.

Een hond kan zeer traag bewegen, het lijkt of de hond zeer nauwkeurig voet voor voet neerzet bijna in slowmotion. De hond is zeer onwennig, angstig in deze situatie en durft daarom niet vlot voort te bewegen. Dit gaat in combinatie met stresssignalen.

Wijken, de hond gaat op een traag tempo zich uit de situatie halen die hem angstig maakt.

Vaak zie je dat honden niet rechtlijnig op hun doel op af gaan. De meeste honden maken een boogje om zo tot hun doel te komen. Dit is uit respect voor de andere of onzekerheid voor datgene waar ze naartoe willen komen. In de hondenwereld is het zeer onrespectvol om een andere hond rechtstreeks te benaderen en kan dit zelfs als dreiging aanzien worden (is jachtgedrag). Het is dus een zeer normaal gebeuren dat de hond niet rechtlijnig loopt, de grootte van het boogje hangt af van datgene of de persoon of hond die ze willen benaderen en welke signalen deze uitzendt. De lijn van benadering kan ook redelijk rechtlijnig zijn, maar met een lichte buiging van zijn lichaam.

Een hond die rechtlijnig met een rechte rug op zijn doel afloopt vertoont dus dreigend gedrag en/of jachtinstinct. Tenzij dat dit gedrag aangeleerd is, maar met aangeleerde rechtlijnige benaderingen kan men meestal nog een lichte buiging in het lichaam waarnemen. Het rechtlijnig benaderen van een persoon gaat meestal gepaard met andere dreigsignalen zoals fixeren, een hoge houding en een stevig tempo. Zoals ik al vermeldde kan dit ook jachtinstinct zijn, een hond die jaagt zal wel recht op zijn prooi op af lopen.

Je kan er dus vanuit gaan dat hoe sneller de hond loopt hoe zelfzekerder hij zich in die situatie voelt (in neutrale of hoge houding). Dit is echter enkel zo als het geen vluchtgedrag is, want een hond in paniek gaat ook vluchten in een snel tempo, maar dit zal in een lage tot zeer lage houding gebeuren.

Wil je meer leren over de lichaamstaal van honden?

kom dan zeker onze lezing lichaamstaal mee volgen meer info hier

× Hoe kan ik je helpen?