Een blaffende hond kan zeer frustrerend zijn als eigenaar, of het nu gebeurt als je niet thuis bent, de bel gaat of op straat, het maakt ons zeer onrustig en gefrustreerd als een hond intens blaft. Vele willen dan ook een oplossing voor dit ongewenst gedrag, en liefst een quick fix.
In dit artikel wil ik een beetje verdiepen over dit ongewenst gedrag.
Allereerst is het belangrijk om te beseffen dat blaffen een vorm van communicatie en uiting van emotie is voor honden, het hoort er dus een beetje bij. Je kan niet verwachten dat een hond nooit zal blaffen. Dit wil echter niet zeggen dat het oke is dat je knettergek wordt van het geblaf van je hond. Zoals bij elk ongewenst gedrag dat je wil aanpakken is het belangrijk om de hond zijn motivatie te begrijpen.
Waarom blaffen honden?
- territoriaal gedrag
- verveling
- frustratie
- enthousiasme
- genetische aanleg
- aangeleerd
- verdediging
- angst

Voordat je begint aan de training, zoek even uit waarom jouw hond blaft. Als je het lijstje bekijkt stel je jezelf misschien wel vragen bij enkele, aangeleerd? Ja, vaak leren honden dat door blaffen ze jouw aandacht krijgen. Dit word dan een manier voor hun om jouw aandacht op te eisen, negatieve aandacht is namelijk ook aandacht!
Vele mensen gaan als ze dit horen de conclusie maken dat je het blaffen dus moet negeren. Spijtig genoeg werkt dit niet zo simpel, blaffen werkt vaak zelfbelonend, negeren gaat dus niet veel effect hebben dan.
Nog een andere reden om niet te negeren, soms komt de beloning niet van ons. Om hier een bekend voorbeeld van te geven: de hond is territoriaal /onzeker/ angstig, een onbekende vb de postbode komt dichter naar je huis. De hond blaft om te verdedigen en de indringer weg te jagen. En de indringer (de postbode heeft je post afgeleverd) gaat weg. Op die moment is je hond zijn geblaf dus beloond doordat de indringer weg gaat.
Hierdoor wordt het geblaf van je hond dus versterkt door een beloning, en zoals jullie misschien wel weten, elk beloont gedrag gaat zich meer en meer herhalen.
Denk ook even na over welk ras je hebt, sommige hondenrassen werden in het verleden gebruikt om wild al blaffend op te jagen. Hierdoor zijn zei snel getriggerd om te gaan blaffen als er vb iets beweegt. Door jarenlang te fokken op deze eigenschap zit het er bij sommige rassen ontzettend hard ingebakken, dat krijg je er uiteraard niet zomaar uit! Daarom is het ook belangrijk om na te denken over raseigenschappen voordat je een hond aanschaft.
Je kunt het wel manage en trainen om het te gaan beperken.
Heel vaak is de oorzaak frustratie en verveling, geef je hond daarom voldoende uitdaging doorheen de dag. Natuurlijk is een regelmatige wandeling en fysieke activiteit van groot belang, plan dus met regelmaat een wandeling in, liever regelmatig korte ipv een lange wandeling. Doe enkele actieve spelletjes met hem, touwtje trekken, apporteren, verstoppertje, …
Maar vergeet ook niet de mentale uitdaging; speurspelletjes, voedselverrijking, kauwspeeltjes, puzzelen, snuffel spelletjes, …
Op die manier werk je alvast aan de oorzaak/motivatie van het gedrag. Het leuke aan deze laatste is dat je ook aan het zelfvertrouwen van je hond gaat werken en dus ook oorzaken als onzekerheid en angst gaat verkleinen.
Een hond heeft ook veel aan richtlijnen, of hij nu blaft uit onzekerheid, enthousiasme, angst of verdediging. Het is handig dat je hond weet wat van hem verwacht wordt in verschillende situaties. Denk daar even goed over na! Wat zou je graag hebben dat je hond doet als de bel gaat ? En even voor de duidelijkheid stil zijn is niet iets doen. Heb je graag dat hij naar zijn mand gaat, of mag hij mee naar de deur, moet hij ergens gaan zitten en daar blijven of heb je liever dat hij actief je bezoek komt begroeten?
Als jij weet wat je verwacht van hem, dan weet je ook waar je op moet gaan trainen.
En trainen betekent de oefeningen opsplitsen in verschillende moeilijkheidsgraden, situaties in scène zetten en je hond niet “over de rode” laten gaan maar op tijd ingrijpen en manage.
Een leuke oefening om je hond te leren is het blaffen op commando, eens hij dat kan leren stil zijn. Het is een beetje zoals een vast – los leren, door het ene op commando te zetten volgt het andere gemakkelijk mee.
Hoe doe je dit?
geef het commando “blaf” en laat dan iets gebeuren waardoor je weet dat je hond zal blaffen (vb bellen, deur open doen, een geluid maken, …) beloon als je hond blaft.
Let even op de frequentie van zijn blaf. Meeste honden blaffen 3x en dan is er een korte adempauze. Maak gebruik van deze pauze door het te gaan benoemen als “stil” en dit te gaan belonen. Als je hond voedsel als beloning krijgt kan hij niet blaffen. Hoe sterker de beloning hoe meer gemotiveerd hij zal zijn.
Allereerst zal je hond het niet onmiddellijk begrijpen, herhaling is de sleutel tot succes in alle trainingen! Let ook op de emotionele staat van je hond. Trainen als je hond overstuur is zal niet helpen, je wil wel een blaf uitlokken, maar geen paniek, let dus op je triggers.
Hier kan je al iets mee, observeer, achterhaal zijn motivatie en train voor succes!
Wil je graag extra hulp voor het blafgedrag van je hond aan te pakken?
Neem dan contact op met ons voor een consultatie via info@4sanca.be.