Een hond die gromt of zijn tanden laat zien wordt vaak niet getolereerd in onze maatschappij. Echter is het een belangrijke vorm van communicatie voor honden. De hond probeert iets duidelijk te maken.

Doordat het door onze maatschappij niet wordt getolereerd word dit soort van communicatie vaak afgestraft of gecorrigeerd. Vaak lijkt dit (na vele malen te corrigeren) te werken, de hond gromt niet meer! 🥳

Maar is dit wel zo verstandig?

Verschillende onderzoeken hebben namelijk uitgewezen dat corrigeren op lange termijn agressie vergroot! 😱

De intentie wordt dan vaak ook groter, om een voorbeeld te geven:

” een klant neemt contact op met ons voor haar hond. Haar hond was vroeger reactief naar vreemde honden (blaffen, trekken, grollen, …). Zij had een trainer laten langskomen om hierop te werken. En op vrij korte termijn was dit gedrag aangepakt. Ze had het advies gekregen om in de tuin een flesje met steentjes naast de hond te gooien. En dit leek goed te werken, de hond blafte niet meer naar passanten. Tijdens de wandeling moest ze een ruk aan de lijn geven en een por in de zij van de hond. Na even trainen stopte de hond met blaffen en grommen naar vreemde honden!”

Dit lijkt een mooi succesverhaal, maar niets is minder waar! De oorzaak van zijn gedrag was angst en onzekerheid naar vreemde honden. En ondanks dat hij dit nu niet meer uitte was zijn angst enkel vergroot.

Ze was super blij dat dit allemaal gelukt was, maar enkele dagen geleden liep er een kleine hond naar haar hond toe tijdens de wandeling. En hap … haar hond heeft de andere hond gebeten en zwaar verwond! 😢 Zonder enige waarschuwing … Die had hij namelijk afgeleerd …

De eigenaar was zeer diep geschokt dat haar hond tot dit toe in staat was en durfde als gevolg niet meer buiten met haar hond.

Denk dus goed na als je een communicatiemiddel van je hond afleert!!!

Deze dame hebben we kunnen helpen met haar hond. Ze hebben hard moeten werken om het vertrouwen in elkaar op te bouwen, maar het resultaat is zeer mooi!

Ze kunnen beiden terug met een gerust hart gaan wandelen.

wil jij ook graag een blijvend resultaat op lange termijn?

neem gerust contact op met ons via info@4Sanca.be

× Hoe kan ik je helpen?