Een paar dagen geleden heb ik een post gedeeld met een korte tekst:

“een jachthond heeft de behoefte om te jagen! als jij hem niet de kans geeft deze behoeften te vervullen, zoekt hij zelf een manier. dit is een van de oorzaken van ongewenst gedrag”

Hierop heb ik een terechte opmerking gekregen met de vraag om enkele tips, er lopen ontzettend veel jachthonden rond in ons land, maar er wordt bijna niet met gewerkt voor de jacht.

In dit blog wil ik jullie enkele tips geven om het jachtinstinct van jouw hond te bevredigen. Want hoewel wij er niet meer met jagen, dit het nog steeds in veel honden ingebakken. 

Zowiezo is het interessant om even te gaan kijken naar wat voor type jachthond je hebt, als je een rashond hebt kan je eenvoudig de geschiedenis van het ras opzoeken, waarvoor werden ze oorspronkelijk gebruikt? Sommige werden ingezet voor het opjagen van wild, andere voor het opsporen, voor het aanduiden, vastgrijpen van de prooi of het terugbrengen na het shot. Het is dus interessant om te weten wat jouw hond prefereert. Dit verschilt niet alleen van ras, maar ook heb je individuele voorkeuren. 

Hieronder enkele tips over hoe je je hond meer kan bieden in zijn leven en ongewenst gedrag kan voorkomen.

  • Stop met je hond te voeren uit een kom! voedselverrijking is een van de eenvoudigste manier om je hond zijn jachtinstinct te laten gebruiken.

Jaren aan een stuk hebben wij mensen honden gekruist en verbeterd in het zoeken naar voedsel, en nu geven we het op een plateautje voor hun neus? Nee, er bestaan andere manieren om je hond meer plezier te laten beleven tijdens het eten.

Of je nu brokken, kvv, blikvoeding, barf, gestoomde of andere voeding geeft aan je hond, doe er iets mee.

Het hoeft jou niet veel meer tijd of moeite te kosten. je kan vb voeren uit een slowfeeding bowl, een kong vullen, brokken strooien in een snuffelmat of zijn eten verspreiden in de tuin. Je kan je hond leren puzzelen of zelf denk spelletjes in elkaar steken.

  • Werk met geuren. Het lijkt een beetje onnozel, maar als je een etensrest of botje aan een touw bind en hiermee zigzagt door de tuin is je hond lang bezig met de tuin te inspecteren. Het is een heel simpel trucje om je tuin iets interessanter te maken en je hond op speurtocht te sturen. Bind een botje (vb kip) aan een touw, houd je hond even binnen en sleep het botje achter je aan terwijl je zigzagt door de tuin. Doe alles in de vuilbak en laat je hond de tuin ontdekken, wedden dat hij even zoet is met het spoor te volgen.
  • Een verrijkende wandeling. Een wandeling geeft je de opportuniteit om je hond zijn neus aan het werk te zetten. Honden kunnen ontzettend veel informatie verzamelen door geur. Laat je hond zijn omgeving verkennen met zijn neus en ontdekken hoe het met de buren gesteld is. Het is een beetje de facebook voor de hond.

Eventueel kan je wat voertjes meenemen om te zoeken tussen het struikgewas of tussen de schors van een boom.

  • Speurwerk, er bestaan heel wat verschillende soorten speur sporten voor honden. Mantrailing, detectie, …

Verdiep jezelf in een van deze sporten en zoek wat het beste past bij jullie. Elke tak heeft zijn voor en nadelen, voor mantrailing heb je steeds een andere persoon nodig die zich verstopt. Kan best leuk zijn als je kinderen hebt, maar niet praktisch als je alleen bent. Detectie is makkelijk te doen van thuis uit en je hebt hier op zich niet veel voor nodig, maar denk wel even na op wat je je hond laat speuren! hier zoek je best even een cursus over hoe je dit best aanpakt.

Denkspelletjes is een leuke en manier van speuren, hier heb je echter wel materiaal voor nodig, snuffel spelletjes, puzzels, … maar met een beetje creativiteit kan je met dagdagelijkse materialen ook een denkspel in elkaar steken (zoals een eierdoos, zie ons youtube kanaal).

  • Apporteren, iedere hondeneigenaar ziet het als het ultieme hondenspelletje. Maar apporteren komt niet natuurlijk voor elke hond, in principe is het iets dat uniek is voor de retrievers. Maar je kan het wel meeste honden aanleren, en zeker een jachthond kan hier veel plezier aan beleven. Het apporteren bestaat uit een reeks van verschillende spelletjes, ergens achter lopen (iets wat meeste jachthonden instinctief doen) iets oprapen (je kan het commando “vast” hiervoor gebruiken) terugkomen en afgeven. leer elke stap apart aan en begin klein. Ga ook niet overdrijven met het apporteren, het werkt oppeppend en kan hypergedrag veroorzaken.

Met deze tips kan je al heel veel, geef je hond uitdagingen en verrijk zijn leven!

heb je graag hulp bij de training van je hond? Stuur ons een mailtje op info@4sanca.be of kom naar een van onze kennismaking lezingen.

× Hoe kan ik je helpen?