Als eigenaar bots je tegen allerlei problemen als je te maken hebt met een hond die onzeker en angstig is. Denk maar aan gaan wandelen met je hond, auto’s, camions, fietsers, skaters, joggers, andere honden, … Voor sommige honden kan de buitenwereld heel indrukwekkend zijn.


Mensen hebben vaak veel vragen i.v.m. de angsten van hun hond. Bij geadopteerde honden wordt al snel verondersteld dat ze zijn mishandeld, maar dit is niet altijd het geval. Zo zien we veel adoptiehonden uit het buitenland die als jonge pup van het straat zijn “gered” en daarna in een asiel zijn terecht gekomen, wachtend om geadopteerd te worden. De reden dat veel van deze honden met angsten kampen is door verschillende oorzaken. Niet gesocialiseerd (de socialisatie fase duurt maar tot 12 a 14 weken oud), of toch niet voor het leven in onze drukke maatschappij. Cultuurschok, België lijkt niet helemaal op Spanje of Roemenië, zeker niet op vlak van drukte.


Dan hebben we nog een grote groep, de broodfokhonden. Een andere achtergrond, maar vergelijkbare problematiek. Zo is na onderzoek gebleken dat als een teef ongewenst drachtig is en of veel stress heeft tijdens de dracht de ongeboren jongen in hun leven sneller last krijgen van stress en sneller in angst gaan. En ook zijn deze hondjes vaak niet of zeer slecht gesocialiseerd wegens geen tijd van de verkoper of gebrek aan kennis bij eigenaar.


Het klinkt misschien vreemd, maar dit zijn mijn favoriete cases.
Niets dat mijn hart meer vreugde brengt dan een hond te helpen zijn angsten te overwinnen.


Dit is dan ook de rede dat ik mij hierin ben gaan specialiseren. Zo heb ik verschillende lezingen gevolgd en ben ik instructeur van verschillende sporten die honden met angsten kan helpen.

Maar hoe doe je dat dan?
Allereerst is het belangrijk om de hond te leren begrijpen, zijn lichaamstaal zegt ons veel over hoe hij zich voelt. Heb hier respect voor, emoties kan je niet zomaar aan of uit zetten. Dit heeft tijd, geduld en begrip nodig. Herken en respecteer de grenzen van je hond! Nog te vaak hoor ik mensen zeggen: “hij moet het maar leren”. Daar word ik echt zo trist van.


Angst kan je samen overwinnen, als je je hond steunt, aanmoedigt en motiveert kan je veel bereiken. Alles op zijn tijd en stap voor stap, zo geraak je het verste.
Ontdek welke triggers voor een angstreactie zorgen bij je hond; geluid, beweging, geur, … Werk aan elk onderdeel apart door ze te gaan isoleren. Leer je hond meer zelfvertrouwen aan door zijn natuurlijke instinct van jacht te laten gebruiken: zoek, vang, eet. Leer hem zijn eigen lichaam beter kennen door te werken aan zijn lichaamsbewustwording (weet je hond wel dat hij 4 poten heeft?). Leer hem wat te doen als het toch te eng wordt voor hem. En leer hem zijn angsten te overwinnen!

Is jouw hond vaak angstig en zoek je hulp om hem hierbij te helpen?
Stuur dan een mail naar info@4sanca.be

× Hoe kan ik je helpen?