Als hondengedragstherapeut kom ik vaak als last minute resort, het allerlaatste wat mensen nog willen proberen voor hun hond. Heel vaak hebben zij al verschillende hondentrainers en hondenscholen geprobeerd zonder de gewenste resultaten.
Hoe komt dat toch?
Waar ik vaak achter kom is dat mensen het verschil niet begrijpen tussen hondentrainer en gedragstherapeut, in hun ogen is dit hetzelfde.
Zo heb ik nog niet lang geleden een mail ontvangen (die per ongeluk naar mij was verstuurd) met een hele prijzenlijst van hondentrainers om prijzen te vergelijken.
Een beetje verwonderd heb ik de mail gelezen,
geen wonder dat deze mensen niet gekozen hebben om van mijn diensten gebruik te maken. Ze begrepen duidelijk niet het verschil en vergeleken training, hondenschool en gedragsconsulten op basis van de prijs ipv de inhoud!
Wat is dan juist het verschil vraag je jezelf misschien af?
Om duidelijk te zijn, ik heb absoluut geen probleem met hondentrainers!
Ik ben zowel trainer als gedragstherapeut, je kan namelijk geen gedragstherapeut worden zonder de opleiding tot trainer te hebben gevolgd. training is vaak een onderdeel van een therapie. Dit maakt ook dat ik aan jullie het verschil kan uitleggen.
Een trainer zijn taak bestaat er uit om gewenst gedrag aan te leren, of dit nu volgens de wetenschappelijke onderzochte methode of de dominantietheorie is.
Sommige trainers nemen het ook op zich om ongewenst gedrag af te leren, spijtig genoeg maken vele nog gebruik van harde corrigerende methoden. Hoewel mij dit zwaar raakt als dierenliefhebber probeer ik als instelling te houden dat veel mensen niet weten wat ze niet weten en handelen omdat zij denken het juiste te doen.
Een gedragstherapeut gaat echter niet onmiddellijk starten met iets aan of af te leren! Wij gaan eerst onderzoeken, observeren en uittesten. Wij gaan op zoek naar de oorzaak van ongewenst gedrag of het niet willen uitvoeren van gewenst gedrag. We kijken naar leefsituatie, relatie met de eigenaars, achtergrond van afkomst, raseigenschappen, individuele leerprocessen, aangeleerd gedrag, miscommunicatie, …
Dit zorgt ervoor dat we de hond beter begrijpen en dit naar de eigenaars kunnen overbrengen, waar loopt iets mis? En nee, het is niet alleen de schuld van de eigenaar! Het is gemakkelijk om iemand de vinger te wijzen en de schuld van iets te geven. Maar het leven zit niet zo eenvoudig in elkaar, er zijn zeer veel factoren die een rol spelen bij ongewenst gedrag. Wat belangrijk is dat je elkaar leert begrijpen en handelt vanuit een empathische positie.
Nu dat we de hond en eigenaars beter begrijpen kunnen we aanpassingen gaan doen, en ja dan komen we vaak aan het stukje training. Maar even goed moeten we vaak doorverwijzen naar een dierenarts wegens medische problemen, aanpassen van de voeding, locatie van de slaapplaats of moeten we aanpassingen maken in het dagdagelijkse leven van de hond zoals activiteit gaan vergroten of laten afnemen.
Het zijn vaak die dingen die sommige hondentrainer over het hoofd zien. Je kan het deze mensen niet kwalijk nemen, je doet hetgeen jij denkt dat het beste is met de kennis en ervaring die je hebt op dat moment! Dit is en blijft mijn mantra.
Kennis van zaken doet veel! De hond is een van de meest onderzochte dieren! jaarlijks worden er ontzettend veel onderzoeken gevoerd en leren we steeds meer en meer over onze trouwe viervoeters.
Naar mijn mening is het van belang dat je als gedragstherapeut en hondentrainer je verantwoordelijkheid neemt om te blijven bijscholen (wat bij de beroepsvereniging verplicht is). Dit is spijtig genoeg niet de realiteit bij alle collega’s. Daarom adviseer ik steeds aan iedereen, als je met een professional in zee wil gaan, vraag naar zijn diploma’s en bijscholingen! En niet minder belangrijk, durf te vragen waarom en de dingen in vraag te stellen! Het is en blijft jouw hond en dat maakt jouw verantwoordelijk voor zijn welzijn.