Lichaamstaal is voor een groot deel universeel, veel van de signalen die hond ons duidelijk probeert te maken begrijpen we onbewust of bewust, denk maar aan een hond die gromt terwijl hij zijn tanden laat zien.

Echter niet alle signalen betekenen hetzelfde bij andere diersoorten, bijvoorbeeld een glimlach met tanden bloot voor mensen is een vriendelijk gebaar terwijl dit voor honden een waarschuwing/ dreiging is.

Een ander mooi voorbeeld is de miscommunicatie tussen hond en kat, een kat met een hoge staart wilt je vriendelijk begroeten, terwijl dit voor de hond een dreigende houding kan zijn. Door deze miscommunicaties ontstaan er vaak misverstanden tussen hond en eigenaar.

Eén van de meest voorkomende miscommunicaties tussen hond en mens is die van het kwispelen, Over het algemeen word door meeste mensen een kwispel als teken van blijdschap gezien. Maar dit is niet altijd het geval, een kwispel kan zelfs een dreigingsgebaar zijn.

Door wetenschappelijke onderzoeken hebben we meer geleerd over de communicatietools van honden. Wat willen ze vertellen en hoe reageren zij op onze lichaamstaal. De wetenschap blijft evolueren, niet alles is onderzocht en er zullen nog nieuwe inzichten komen. Met de informatie die we nu hebben kunnen we al een heel eind.

We hebben ons het er echter niet gemakkelijker op gemaakt door de verscheidenheid van rassen. Hoewel lichaamstaal bij honden hetzelfde is onafhankelijk van ras dien je wel rekening te houden met enkele dingen. Zo is het moeilijker om de staarthouding te zien als deze gecoupeerd is of is de spierspanning moeilijker te achterhalen bij honden met een dikke vacht. Een krulstaart in hoge houding ziet er anders uit dan een rechte staart en de neutrale staarthouding is afhankelijk van ras tot ras.

Er zijn ook rassen zoals Airdaleterriër, Franse en Engelse buldog die niet zo flexibel zijn met hun staart en meer moeite hebben om zich uit te drukken dmv hun staarthouding.

Ook zijn sommige rasafhankelijke posturen soms verwarrend voor andere honden, zo kunnen de rechtstaande haren van een Rhodesian Ridgeback verward worden met het borstelen van zijn vacht wat als teken van agressie kan geïnterpreteerd worden of het aanstaren van de Bordercollie als fixatie worden aanzien.

Lichaamstaal hoort steeds in zijn geheel te worden bekeken, houding, staart, ogen, gezicht, spierspanning, … want enkel door het hele plaatje te zien kan je alles begrijpen.

Door je te verdiepen in de lichaamstaal van honden kan je je communicatie met je hond verbeteren en elkaar beter leren begrijpen./

Want zoals elke relatie is communicatie van groot belang!

Wil jij meer leren over lichaamstaal van honden?

kom dan zeker eens onze lezing lichaamstaal volgen. meer info

× Hoe kan ik je helpen?