Mensen houden van hun honden, dat is iets wat ik dagelijks kan vaststellen. Of ze nu blaffen, niet luisteren, trekken aan de lijn, alles in huis stukbijten, of zelfs hun eigenaars bijten.

Vaak krijgen mensen te horen, Doe hem toch weg en zelfs je kan hem beter laten inslapen. Als honden niet voldoen aan onze verwachtingen. Maar zelfs al ze al zoveel geprobeerd hebben dat ze op het punt staan om op te geven willen ze toch nog iets proberen. Want we weten dat honden ons zoveel liefde geven en we zijn bereid om alles te doen om die liefde terug te geven.

Zo mooi

Dat zelf mensen hun volledige leven willen omgooien in plaats van op te geven. Maar wat willen we daarvoor doen? Ik krijg regelmatig te maken met eigenaars die echt al ontzettend veel hebben geprobeerd voor ze contact met me opgenomen hebben. Om dan met tranen in hun ogen te vertellen wat ze gedaan hebben om de problemen met hun hond op te lossen.

Vaak vol verdriet en schaamte …

Maar voor de liefde van onze honden hebben we veel over, Zelfs onze eigen waarde en morelen opzij zetten. Maar is dat wel zo goed? Ik zal even vertellen aan de hand van een voorbeeld dat me diep heeft geraakt

Een vrouw nam contact met me op ivm met haar bulterrier pup. Ze had reeds verschillende hondenscholen gecontacteerd, zonder antwoord te hebben ontvangen. Ze had een prive trainer laten komen en een gedragstherapeut. De pup valt een andere hond van haar lastig en had hiernaar al gehapt. Omdat de andere hond al wat leeftijd heeft kan je begrijpen dat dit een probleem vormde. Ze had de raad van verschillende mensen opgevolgd, ook al voelde ze zich daar niet goed bij.

Met diepe schaamte en verdriet vertelde ze me haar verhaal…

Ze heeft veel verwijten gekregen voor de keuze van ras die ze had gemaakt. Er werd haar zelfs verteld dat dit ras nooit een lieve hond kan zijn. Ze had een sliplijn gebruikt om te corrigeren, en een tik gegeven als hij niet luisterde. Ze had haar opgesloten in een bench, …

Maar toen ze aan haar vertelde van de sliplijn in combinatie met een elektrische schok band te gebruiken besefte ze dat dit te ver ging voor haar en besloot ze zelf te proberen voor ze contact opnam met mij.

Omdat we graag de problemen met onze honden opgelost zien, lijken vele blindelings raad op te volgen. Soms met zeer nare gevolgen voor de hond en de eigenaar.

Daarom even deze tekst

Ook al lijkt alles hopeloos En lijkt de (vaak goed bedoelde raad) een goed plan, Denk er eerst even goed over na voor je gaat handelen. En durf vooral nee te zeggen  Als bepaalde methoden niet overeenstemmen met jouw waarden. En als je twijfelt

Neem dan contact op met een opgeleide trainer of gedragstherapeut die zich regelmatig bijschoolt. Want de wetenschap heeft misschien de oplossing voor jou probleem al gevonden zonder dat je het wist.

× Hoe kan ik je helpen?