In onze alsmaar drukker wordende maatschappij wordt het leven steeds moeilijker voor diegenen die gevoelig zijn aan indrukken. In mijn praktijk als gedragstherapeut zie ik veel honden die te maken hebben met overprikkeling en vaak chronische stress als gevolg daarvan. De grote hoeveelheid van honden met deze problemen is te danken aan verschillende oorzaken.
Broodfokkers smokkelen pups steeds jonger over de grens, de laatste jaren zien we pups die van hun 3 weken bij de moeder worden weggehaald om dan in België te worden verkocht met valse papieren waarop staat dat ze ouder zijn. Je kan je waarschijnlijk wel voorstellen dat dit voor heel wat gedragsproblemen zorgt als een pup zo jong bij de moeder wordt weggehaald.
Ook komen we heel wat pups tegen die heel hun socialisatieperiode binnen blijven of zelfs heel die tijd enkel in een hok hebben gezeten.
Een andere grote groep zijn de adoptanten uit het buitenland. Mensen met goede bedoelingen halen massaal honden uit het buitenland. Daar hebben we 2 grote groepen in, gedumpte honden die uit een asiel komen en de straathonden. Beide kampen met wantrouwen naar mensen, maar vooral een gebrek aan positieve ervaringen met de omgeving zorgt vaak voor problemen. Als je heel je leven op straat in Roemenië hebt rondgezworven en je komt dan in een appartement terecht met wezens die je niet vertrouwt, omringd door continu geluid en beweging, vraagt dat om gedragsproblemen.
En een laatste groep waar we veel overprikkeling bij terugvinden zijn de honden met HSP (hooggevoeligheid). Voor zover we weten heeft van elke diersoort (ja ook mensen) ongeveer 20% hooggevoeligheid. Dit is voor alle duidelijkheid geen ziekte of aandoening, het is een grotere gevoeligheid voor prikkels dan anderen van dezelfde soort. Je wordt geboren met hooggevoeligheid, sommige hebben er nooit problemen mee, ander hebben moeite met de verwerking van de hoeveelheid prikkels dat ze binnen krijgen.
Overprikkeld zijn herkennen we bij honden onder andere aan:
– Extreem actief gedrag (hypergedrag)
– Slaaptekort, vechten tegen slaap
– Rusteloos, nergens comfortabel liggen, altijd blijven woelen
– Felle reacties, snel naar angst of agressie over gaan
– Verlies van focus, weinig concentratievermogen
– Onverwachte reactie op schijnbaar niets (op iets wat jij niet kan waarnemen)
– Continue alertheid
– Overdrijven in likken, kauwen, …
– Druktes vermijden
– Enkel oog voor een bepaald kauwspeeltje, vliegenjagen, schaduwjagen, apporteren, …
– Verlies van zelfcontrole
– Stereotiep gedrag zoals ijsberen
Pavlov heeft ons erop gewezen dat niet iedereen dezelfde prikkel hetzelfde ervaart. Iets wat voor de ene persoon als gewoon wordt aanschouwt, kan voor een ander indrukwekkend zijn. Zo is het bijvoorbeeld voor een bewoner van stad Antwerpen zeer normaal om voortdurend in druk verkeer te lopen en omringd worden door geluid, terwijl het voor een persoon die heel zijn leven op de buiten heeft gewoond dit net overweldigend kan zijn.
Omdat onze samenleving en ons leven zo druk zijn geworden ondervinden heel wat honden last met het verwerken van al deze prikkels. Iets wat ons niet onmiddellijk opvalt. Een hond neemt sommige dingen veel intenser waar dan wij, denk maar aan zijn ontzettend goed reukvermogen en zijn goed gehoor. En ja het kan zijn dat je vorige hond of de hond van de buren hier totaal geen probleem mee heeft, maar jouw hond wel.
Zo is een wandeling voor een hond van groot belang, en kan het zijn dat je hond fysiek perfect een wandeling van 1 uur aankan, maar dat hij mentaal niet in staat is om de omgevingsprikkels te verwerken waardoor hij helemaal overprikkeld geraakt van deze, voor hem lange wandeling. Je hond probeert je dit waarschijnlijk ook duidelijk te maken, maar vaak zien wij mensen de (voor ons) subtiele signalen niet.
Door je hond voldoende rust en slaap te bieden op een plaats waar dit voor hem mogelijk is (is dus afhankelijk van hond tot hond) kan hij alles wat hij meemaakt verwerken. Heeft je hond te weinig rust en/of slaap zal dit op termijn voor problemen zorgen. Een van de problemen bij overprikkeling is chronische stress, en dit heeft als gevolg verschillende gedragsproblemen en fysieke ongemakken tot gezondheidsproblemen.
De hoeveelheid rust en slaap dat je hond nodig heeft is weer individueel afhankelijk, wel hebben enkele onderzoeken uitgewezen dat een volwassen hond een minimum van 16 à 18 uur slaap nodig heeft per 24u om goed te kunnen functioneren. De gevoelige groepen die ik bovenaan aan dit artikel heb beschreven hebben in het algemeen meer dan dit nodig om goed te blijven functioneren.
Merk je dus dat het lontje van je hond wat korter is geworden, hij heel hevig staat of een van andere bovengenoemde symptomen laat zien, kijk dan even na hoeveel je hond slaapt, lees zijn lichaamstaal en probeer te begrijpen wat je hond je probeert te vertellen.
Heb je graag hulp bij het gedrag van je hond?
Stuur dan een mailtje naar info@4sanca.be en we helpen je graag verder.