Een van de grootste frustraties en belangrijkste onderwerpen bij nieuwe puppyeigenaaren is zindelijkheid. In principe is elke gezonde pup al zindelijk vanaf dat hij 20 dagen oud is, op voorwaarde dat hij in de juiste omstandigheden is opgegroeid. Dit leert hij namelijk van zijn moeder.

Hij leert van haar dat je in je nest jezelf niet ontlast, maar dit in een andere ruimte doet.

Wat hij echter nog niet kent of kan is het hele huis als nest aanzien! Een pup (zeker van kleinere rassen) heeft nog niet voldoende blaascontrole om zich op te houden tot jij de deur opent. Dit proces

vraagt vooral tijd! Want niet alleen beschouwen wij mensen het hele huis als nest, ook is de pup vaak zelf niet in staat om zichzelf naar buiten te begeven en is hij hier totaal afhankelijk van jou.

Om zindelijkheidstraining vlot te laten voorlopen is het belangrijkste dat je vermeidt dat je pup in huis gaat, en dus in de “fout” gaat. Dit wil zeggen dat je met een hond onder de 6 maand om de 45 min. naar buiten gaat zodat hij zich kan ontlasten. Maar ook na het slapen, spelen, eten, drinken dien je binnen de 20 min buiten te staan of je bent te laat! Ook spannende momenten moet je opletten, denk maar aan bezoek. Kom ook ’s nachts even uit je bed om de pup uit te laten, wanneer je uit je bed moet komen om je pup uit te laten is afhankelijk van hond tot hond. Echter kan je een beetje voortgaan op de regel 1 uur per maand dat hij oud is plus 1 uur, dit is een schatting van hoe lang je pup fysiek in staat is om zich op te houden, bv. is je pup 2 maanden oud, dan dien je na 3 uurtjes uit je bed te komen om je pup buiten te laten. En ja, een pup opvoeden is nu eenmaal niet gemakkelijk en kan echt een zware job zijn.

Een goede tip is het timen, schrijf op wanneer je pup steeds gaat, zo kan je in de toekomst beter gaan voorspellen wanneer het zover is. Geef hem op vaste tijdstippen eten en laat het eten niet staan, na 20min gaat het voedsel weg en ga je met de pup naar buiten.

Kijk goed naar je pup en leer te herkennen wanneer hij moet gaan, zie je hem hurken? Neem hem snel op en zet hem buiten. Is het al gebeurd? Spijtig dan ben je te laat! Hier kan je niets meer aan doen, ga zeker niet roepen, of straffen, dan leert hij enkel hoe onvoorspelbaar jij bent en is het vertrouwen van je pup geschaad. Het enige wat je te doen staat is het op te kuisen, dit kan je best met een product dat urine afbreekt (Detol, Ammoniak, Biotex,…).

Voor mensen in een appartement is dit soms moeilijk haalbaar, indien je beschikt over een terras kan je hier wel een “buiten” zone creëren. Neem een lage bak (vb. kattenbak) en vul deze met zand en/of gras en zet je pup hier op als je te laat bent om naar buiten te gaan. Nu is het in onze moderne maatschappij niet gemakkelijk om voldoende tijd vrij te hebben om dit alles te doen met je pup. Echter bestaan hier wel oplossingen voor, zo kan je beroep doen op een uitlaatdienst of vragen aan een vriend, buren of andere kennissen om je pup buiten te laten.

× Hoe kan ik je helpen?