Wil je een stabiele hond, dan begint dat bij de keuze van een goede moederhond!


Allereerst heb je erfelijke gegevens, zowel fysiek als karakteristieken, maar ook het verloop van de dracht heeft invloed op het gedrag van een pup.

Zo heeft onderzoek aangetoond dat heftige stress bij de moeder kan leiden tot verandering in het DNA van de pups. Deze veranderingen zijn levenslang merkbaar bij de hond. Stress heeft ook invloed op de hersenontwikkeling van een ongeboren pup. Als de moederhond gedurende haar dracht met regelmaat te maken heeft met hoge stress, krijg je pups die gevoeliger zijn voor het hormoon Cortisol.
Hierdoor zal de pup heel zijn leven lang snel geprikkeld raken en moeilijk omkunnen met situaties die stress veroorzaken.


Ik heb in mijn praktijk vaak te maken met honden die afkomstig zijn van broodfokkers en straathonden. Die hebben dikwijls gelijkaardige problematieken, gerelateerd aan het moeilijk kunnen omgaan met stress, als gevolg van een een problematische start zoals hierboven beschreven.


De job van een moederhond begint pas echt als de pups geboren zijn. Net zoals bij mensen heeft een moederhond zeer veel invloed op haar pups. De manier waarop de moeder haar pups zoogt en verzorgt, zal bijdragen tot het opgroeien tot een evenwichtige hond.


Zij leert de pups nest zindelijk zijn, als zij daar de mogelijkheid toe heeft tenminste. Ze leert pups wanneer ze te bruut zijn met haar of met nestgenoten, dat speelgoed niet mag afgepakt worden en je de tandjes enkel zachtjes gebruikt.


Je kan begrijpen dat een moederhond met een groot nest en geen hulp hier heel wat problemen bij zal hebben. Een totaal onervaren moeder, die geen steun krijgt en van de verzorger, gestresseerde of depressief is, kan geen gebalanceerde pups geven.


Eigenlijk een beetje vreemd te bedenken, dat veel fokkers een teef haar pups alleen laten opvoeden, terwijl honden dat van nature uit steeds in groep doen zoals onderzoek bij de free-ranging dogs heeft uitgewezen. Een teef krijgt hulp van haar gezinsleden: grootmoeder, zus, vader, broer, …

Als de fokker dus niet meerdere honden heeft om deze taken uit te voeren is het aan de mensen om de teef te ondersteunen bij haar taken als moeder.

× Hoe kan ik je helpen?