Je hebt net een pup in huis en je krijgt allerlei (soms ongevraagde) adviezen. Deze adviezen gaan over voeding, het socialiseren, het opvoeden, …

In dit blog wil ik jullie alvast een heel belangrijk advies meegeven en dat gaat over het wandelen met je pup. Al gebruik ik bij een pup niet graag het woord ‘wandelen’. Ik noem het liever ontdekkings-tochten met je pup, het ontdekken van de wereld. Maar ook hier wacht je best even mee, enkele dagen. Laat de pup eerst enkele dagen wennen aan zijn nieuwe situatie, nieuwe mensen en nieuwe omgeving.
En dan kan je er samen even op uit trekken. Maar wel in beperkte mate … Een minuut per levensweek is zeker een goed idee. En dit niet alleen omwille van fysische redenen, maar ook omwille van de mentale gezondheid. Er is zoveel dat je pup zal ontdekken en moet verwerken, hou het daarom kort.


Neem tijdens de ontdekkingstochten ook jullie tijd. Laat je pup rustig snuffelen of laat hem rustig op een afstand kijken naar zaken, zoals een fietser, de postbode of de buurman die in de voortuin werkt. Dit zijn allemaal indrukken die je pup rustig tot zich moet kunnen nemen, op zijn of haar tempo.


Het doel van deze tochten zijn dan ook verschillend van een wandeling met je volwassen hond. Je pup moet in eerste instantie zijn ontlasting doen, maar dit kan in het begin wel wat stroef verlopen. Als je pup nog niet helemaal op zijn ‘gemak’ (denk hierbij aan de uitdrukking : naar het gemak gaan) is het geen evidentie dat de behoeftes buiten zijn vertrouwde omgeving worden gedaan. Heb hier dus geduld voor.


Naast het ontlasten hebben deze eerste tochten ook nog een belangrijke rol in het socialiseren. Het socialiseren gaat over geuren, geluiden, bewegingen, … Wat krijgt je pup allemaal te verwerken tijdens die eerste weken of maanden? Sta daar even bij stil. Voor ons lijkt het evident, maar we zien vaak dat het voor een pup overweldigend is. Laat het dan ook allemaal op het tempo van de pup gebeuren. Als hij gaat zitten om rustig naar een paard in de verte te kijken, laat dit dan ook toe en probeer niet dichterbij te gaan. Enkel als je pup aangeeft dat hij er klaar voor is, kan je dit doen.


Aangezien het ‘ontdekkingstochten’ zijn, ga je dus nog niet echt ‘trainen’ met je pup. Waar je wel al mee aan de slag kan, is hem te leren om aan de leiband te lopen. Hiermee bedoel ik niet dat je pup naast je moet lopen (helemaal niet), maar dat je hem wel leert om niet te trekken aan de leiband en dus met ontspannen lijn te wandelen. Aangezien je pup afwisselend achter je, voor je, links of rechts van je loopt, is het aangewezen om te wandelen met een langere lijn. Gebruik hier zeker een lijn van minimum 3 meter voor.


Het is eveneens belangrijk dat de pup zich comfortabel voelt tijdens zijn tochten. Maak hiervoor dan ook gebruik van een passend harnasje. Hierdoor voorkom je dat er druk op de nek en keel komt te staan, waardoor je pup een pak relaxter aan de lijn zal lopen. Bij een goed harnasje kunnen de schouders zich vrij bewegen, ga dus op zoek naar het ideale tuigje voor jouw pup.

Wil je hier meer over weten, neem dan gerust contact met ons op en wij helpen je graag met de juiste begeleiding van je pup.

× Hoe kan ik je helpen?