Socialiseren van een pup bestaat uit verschillende componenten, een van die onderwerpen is het socialiseren op verschillende ondergronden. Om je hond goede associaties te laten leggen met geluid heb je natuurlijk verschillende geluiden nodig. En daar heb ik een ideale oplossing voor; youtube! Daar kan je elk mogelijk geluid terugvinden dat je je kan inbeelden. Waarom niet het “echte” gaan opzoeken? Door te werken met youtube kan je zelf alles bepalen, geluid, de plaats, … Er zijn geen extra afleidingen die je pup kunnen overweldigen zoals beweging og geur en je kan het binnen doen waar je pup zich het veiligste voelt.


Een van de meest belangrijke geluiden die je pup zal moeten leren verdragen zijn die van vuurwerk. Wij mensen hebben het gekke idee om oorverdovend geluid te maken met spectaculaire lichtflitsen en davering in je buik. Wij weten dat er niet echt een oorlog is uitgebroken met nieuwjaar, je pup zal er echter niets van snappen! Het dodental op nieuwjaar van honden ligt torenhoog!! elk jaar lopen er honden verloren, onder een auto, krijgen ze hartaanvallen en zelfs epileptische aanvallen dankzij vuurwerk. Bereid je pup hierop voor.

  1. Speel het geluid af (op een laag niveau, bijna niet hoorbaar) in het dagdagelijkse leven met je pup. Stap voor stap drijf je het geluid op zonder dat je pup een felle reactie geeft. Deze opbouw verspreid je best over enkele dagen.

2. Bouw het geluid op zoals hierboven beschreven. Maar houd je pup actief bezig, speel een spelletje met hem, doe enkele oefeningen of geef heb een zoekspelletje. Hierdoor ligt zijn focus op jouw of het spel en niet het geluid. Deze manier is het interessantste voor geluidgevoelige honden (denk maar aan staffords, bully’s, cockers, …)

Elke pup leeft in zijn eigen emotionele wereld, niet elke pup kan even veel spanning of druk aan! Kijk naar je pup, lees zijn lichaamstaal en houd er rekening mee dat een goede socialisatie bestaat uit het opdoen van positieve ervaringen. Negatieve ervaringen kunnen je hond tekenen voor het leven. Neem dus je tijd en doe alles op het tempo van jouw pup.


Wil je hulp bij het socialiseren en opvoeden van je pup?


Neem dan zeker contact met ons op via info@4 sanca.be of boek een telefonisch kennismakingsgesprek.

× Hoe kan ik je helpen?