Het is van levensbelang dat je hond weet hoe hij moet omgaan met mensen. Eigen volk, maar ook met vreemden moet hij goed kunnen omgaan. En dit leren is niet gemakkelijk! Hoeveel honden springen niet op, blaffen naar bezoek, trekken naar mensen die passeren op straat, …


Hier gebeuren ook veel “fouten” tijdens het socialiseren, het is NIET de bedoeling dat iedereen je pup gaat strelen!! Het is net de bedoeling dat je pup leert om vreemden te negeren en tolereren. Tenzij je het natuurlijk leuk vind dat je hond trekt aan de lijn om iedereen goedendag te zeggen of je 20x moet excuseren omdat je hond opspringt. Ik vermoed dat dit niet je bedoeling is, en toch is het een veel voorkomend probleem.
Je wil je pup leren vreemden op straat normaal te passeren en hier geen aandacht aan te besteden, klinkt logisch. Maar er is een vrij uitdagende oefening, mensen zien namelijk je pup en worden als een magneet naar hem toegetrokken. En zal je pup beginnen strelen en knuffelen en zoentjes geven en overweldigt youw schattig pluizige bolletje met liefde.


Nu kan dit verschillende kanten opgaan:


1. Je pup al deze aandacht fantastisch en zal hij vaak voor de rest van zijn leven proberen dit te blijven krijgen. Vaak door naar de mensen naartoe te lopen (ook al hang jij daarachter) door te blaffen, opspringen,piepen, …


2. Je pup vind het niet leuk maar verdraagt het wel. Het is echter geen positieve ervaring en hij zal in de toekomst proberen deze situatie te gaan vermeiden. Dit kan hij doen door te gaan vluchten, of in een freeze reactie te gaan (= blokkering van bewust hersenactiviteit en enkel instinctieve reactie nemen plaats hierdoor maakt je hond de situatie niet bewust mee).


3. Je pup vind het verschrikkelijk, maar heeft nog niet te skils om zichzelf de verdedigen tegen deze aanranders. Je pup word aangerand en moet dit weerloos ondergaan, een zeer traumatische ervaring op jonge leeftijd. Vanaf 5 maand zal je pup steviger in zijn schoenen staan en begint zich te verdedigen, wegvluchten (als dat kan aan de lijn), grommen, blaffen, en als dit alles niet helpt bijten.


Ik weet niet hoe jij je voelt bij bovenstaande opties, maar ik voel mij er persoonlijk niet prettig bij geen een van deze opties. Hoe kan het anders?
Leer je pup mensen te negeren, maar dan moet jij opkomen voor zijn veiligheid door mensen te weigeren aan je pup te laten komen. Het is uiteindelijk jouw hond, jouw verantwoordelijkheid en een dier met emoties. Je laat je kinderen ook niet betasten door vreemden, wel? Durf op te komen voor je pup en zijn grenzen voor hem te stellen, zo zal hij dit later niet moeten doen en zal je veel problemen vermijden. Het is geen gemakkelijke opdracht, mensen zullen niet altijd aangenaam reageren op jouw “nee je mag mijn hond niet strelen” maar dat is hun probleem, niet het jouwe.


Ik begin elke pup een hier aan te leren, al vanaf zeer jonge leeftijd. Als de pup dan naar iemand toeloopt (vermoedelijk omdat mensen hem hebben geroepen) dan roep ik hem terug met de “hier”.


Je hond hoeft natuurlijk niet iedereen te negeren, de bomma houd vermoedelijk ook ontzettend hard van haar nieuwe harige “kleinkind”. Laat bekende niet onmiddellijk interactie maken met de pup zodra ze in huis zijn, je wil dat de pup leert dat aandacht wordt gegeven als hij rustig is! Communiceer dit duidelijk aan je bezoekers, laat ze rustig binnen komen, laat iedereen gaan zitten, dan pas laat je de pup bij je bezoek. Doe je dit eerder zullen de veters beknabbelt worden en de sjaals een trekspeeltje worden. Alles dat beweegt is speelgoed, geef je pup niet te kans om in de fout te gaan en slecht gedrag te leren.


Als deze ontmoetingen goed verlopen, probeer dan eens langs kleuterscholen, lagere scholen, bejaardentehuizen, bushaltes, bouwwerven, winkels, … te gaan. Hier kan je hond zien dat mensen in alle soorten geuren en kleuren voorkomen. En dat het de bedoeling is deze mensen niet te veel aandacht te geven en te laten passeren. Je kan op deze plaatsen gaan oefenen met zoekspelletjes, gehoorzaamheidsoefeningen, trekspelletjes, … zo houd je de aandacht op jouw gericht ipv alle andere mensen.


Elke pup leeft in zijn eigen emotionele wereld, niet elke pup kan even veel spanning of druk aan! Kijk naar je pup, lees zijn lichaamstaal en houd er rekening mee dat een goede socialisatie bestaat uit het opdoen van positieve ervaringen. Negatieve ervaringen kunnen je hond tekenen voor het leven. Neem dus je tijd en doe alles op het tempo van jouw pup.


Wil je hulp bij het socialiseren van je pup?


Neem dan zeker contact met ons op via info@4 sanca.be of boek een telefonisch kennismakingsgesprek.

× Hoe kan ik je helpen?