het socialiseren op voertuigen bestaat uit 2 zeer verschillende delen, het laten passeren en negeren van voertuigen en het meerijden in een voertuig. Eerst gaan we de voertuigen laten passeren.
Het handigste is als je pup voertuigen reeds kent van bij de fokker, is dit niet het geval, dan kan je best eerst werken aan het geluid. Een voertuig kan best indrukwekkend zijn;
- trilling via de grond
- indrukwekkend geluid
- beweging aan grote snelheid
- luchtverplaatsing
De intensiteit hiervan is afhankelijk van voertuig natuurlijk, een step maakt minder lawaai dan een tractor. Maar elk voertuig heeft zo zijn moeilijkheidsgraad, een step kan soms heel dichtbij komen. Ga niet onmiddellijk langs de kant van de weg zitten met je pup, dit is vaak te overweldigend! Je kan vb eerst gaan werken op het geluid van voertuigen (zie socialisatie geluid). Begin met enkele kleine obstakels zoals een fiets.
Laat iemand een fiets heen en weer rijden terwijl jij met je pup langs de kant staat, en laat je pup observeren. Loopt hij richting de fiets, roep hem dan terug bij jou. Loopt hij weg, neem dan meer afstand of laat de fietser vertragen. Verloopt dit goed en verliest je pup de interesse in de fietser, dan kan je dichter bij de fietser komen. Gaat dit zeer vlot, dan kan je een fietspad gaan opzoeken meet meer passanten, let wel op, niet iedere fietser gaat opzij voor een hond! Je kan hetzelfde doen met step, skatboard, …
Voor auto’s kan je best beginnen in een zijstraat van een drukke baan, vb een doodlopende weg. Stelselmatig ga je dichter naar de grote baan. Let goed op dat je niet te lang bezig blijft. Is je pup moe, dan ga je terug naar huis en probeer je binnen 2 uurtjes nog eens.
meerijden in een voertuig:
Heeft de fokker hier niet op geoefend? dan heeft je hond waarschijnlijk reeds een (vaak negatieve) ervaring met een auto rit. Maar we gaan toch beginnen bij stap 1 om een goede associatie te leggen met de auto. Veer honden hebben negatieve ervaring gehad met autoritten. Zo zien we vaak honden die misselijk worden en overgeven, kwijlen, piepen, janken en blaffen in de auto. Vaak wordt dit afgeschreven als wagenziek, maar dit komt zeer zelden voor bij honden, meestal is het van de stress van de autorit veroorzaakt door een negatieve ervaring in het verleden (autorit van fokker naar nieuwe thuis?). Wees deze problemen voor en start met een goede socialisatie op de auto. Allereerst moet je beslissen waar je hond in de auto zal zitten, op de band, in een bench, in de koffer, …
Wat je wel moet weten is dat het in België verplicht is van je hond vast te zetten in de auto, ook al is hij in de koffer. Als je een accident hebt en ze moeten je auto openbreken mag je hond niet aan de hulpverleners kunnen komen, dat is de denkwijze hierachter. Leer je hond dan hierin te gaan en niet eerst op de bank om dan toch in de koffer te moeten.
Stappenplan: (dit is een proces van enkele dagen tot weken)
- laat je pup zelf instappen. Maak gebruik van een loopplank en leer je pup om op eigen beweging in te stappen. Dit is een eerste stap naar de overwinning van zijn eventuele onzekerheden en als je hond te zwaar wordt om te pakken moet je je rug niet blesseren.
- Vastzetten. Zet je pup even vast (in bench of in de gordel) en beloon als hij rustig blijft.
- De deur gaat open en toe. Als je pup vlot in en uit te auto gaat is het nu de bedoeling om de deur dicht te doen en onmiddellijk weer te openen. We willen niet dat je pup panikeert dat hij wordt opgesloten. Maak er een spel van, deur open, deur toe, … komt je pup er uit, laat hem komen, en stuur hem er terug in. Verloopt dit vlot, houd de deur dan iets langer gesloten en bouw de tijd van de gesloten deur op.
- Bij de volgende stap gaan we de motor aanzetten. Het maakt het wat geluid en alles trilt. Houd goed in de gaten hoe je pup reageert, je kan hem gaan belonnen voor goed gedrag. Houd deze stap eerst kort, als het goed gaat kan je de pup langer in de auto zetten met de motor op.
- Bij de volgende stap gaan we rijden. Eerst ga je de oprit/parking af en terug op, pup uit de auto en een spelletje gaan spelen. Vervolgens ga je een paar meter rijden (het straat uit) terugrijden en einde oefening. Zo ga je stelselmatig je afstand vergroten en steeds een leuke activiteit doen na de rit. zo leert je hond dat de autorit eindigt in iets leuk. Het is zeer belangrijk dit te doen, want vele autoritten zullen eindigen bij een niet zo leuke activiteit, de dierenarts. Je wil dus dit gaan compenseren door zoveel mogelijk leuke dingen te koppelen aan de autorit.
Elke pup leeft in zijn eigen emotionele wereld, niet elke pup kan even veel spanning of druk aan! Kijk naar je pup, lees zijn lichaamstaal en houd er rekening mee dat een goede socialisatie bestaat uit het opdoen van positieve ervaringen. Negatieve ervaringen kunnen je hond tekenen voor het leven. Neem dus je tijd en doe alles op het tempo van jouw pup.
Wil je hulp bij het socialiseren en opvoeden van je pup?
Neem dan zeker contact met ons op via info@4 sanca.be of boek een telefonisch kennismakingsgesprek.