Elke hond zal in zijn leven moeten omgaan met verzorgende handelingen, tandjes poetsen, nagels knippen, oortjes proper maken, borstelen, afdrogen, wassen, … Het hoort bij het hele hond zijn. Maar leuk vinden de meeste honden dit niet. Dus ook al heeft je pup dit nog niet nodig, leer hem rustig te blijven als je deze handelingen gaat uitvoeren.


Ik raad je zowiezo aan om even contact op te nemen met een trimmer, zoek even eentje uit met een goede reputatie waar jij je goed bij voelt. Veel trimmers doen puppy socialisatie aan zeer lage prijzen en het kan je pup goed helpen om hiermee overweg te kunnen. Trimmers kunnen je leren welke vachtverzorging jouw hond zal nodig hebben en welk materiaal je best gebruikt voor zijn vachttype. Ik vind het zeker aan te raden om minsten 2x per jaar een trimmer te bezoeken, dit bespaart je thuis veel kuiswerk en je hond veel jeuk, sommige vachttype kan je zelf onderhouden. Leer meer over de vachtverzorging van je hond, het kan je later heel wat miserie besparen.


Wat is belangrijk bij verzorgende handelingen, dat je hond rustig hieronder blijft. Nu is rustig zijn niet gemakkelijk voor een pup, verwacht dan ook niet te veel te kunnen doen de eerste keren. Begin met een goed moment uit te kiezen, je wil niet oefenen als je pup super actief is, eerder als hij moe en ontspannen is. Neem een borstel en houd deze stil tegen zijn lichaam, het is goed dat je pup even kijkt, wil hij in de borstel bijten, geef hem dan een kauwspeeltje waarop hij kan knabbelen. Houd de borstel een paar tellen stil tegen zijn lijf.


Verloopt dit vlot ga je de borstel weg vegen over zijn lichaam, je zou dit kunnen benoemen als borstelen. Wees rustig en voorspelbaar met je beweging, beloon als het goed gaat. Stop als je pup te hevig wordt en probeer een andere keer opnieuw. Ga niet in conflict met je pup of dwing hem niet om stil te leggen. Zoek eerst aangename plekken op zoals flanken van de hond, vermijd in het begin het hoofd en de buik.
Telkens kan je meer en meer de borstel laten bewegen, let op de lichaamssignalen van je pup, een snauw kan betekenen dat je hem pijn doet. het dient een leuke aangename ervaring te zijn voor je pup.


Verder kan je met je handen aan zijn oren friemelen, tussen zijn poten over zijn buik en tussen zijn teentjes gaan met je handen. Trekt hij weg, piept hij, dan is het niet aangenaam, laat hem wegtrekken en stop even. Ontspant hij, dan kan je terug proberen, dat is communiceren en vertrouwen opbouwen.


Een goede tip is het gebruik van een lickymat, eventueel met zuignap om je pup stil te houden als je je pup een grondig “onderhoud” wil geven.
Elke pup leeft in zijn eigen emotionele wereld, niet elke pup kan even veel spanning of druk aan! Kijk naar je pup, lees zijn lichaamstaal en houd er rekening mee dat een goede socialisatie bestaat uit het opdoen van positieve ervaringen. Negatieve ervaringen kunnen je hond tekenen voor het leven. Neem dus je tijd en doe alles op het tempo van jouw pup.


Wil je hulp bij het socialiseren van je pup?


Neem dan zeker contact met ons op via info@4 sanca.be of boek een telefonisch kennismakingsgesprek.

× Hoe kan ik je helpen?