Wandelen met je pup, daar worden velen van ons enthousiast over! Een hond in huis betekent onmiddellijk de leiband aan en samen op schok! Maar, een pup is nog niet volgroeid. Dit wil zeggen dat zijn gestel nog niet volledig gevormd is en dus niet mag overbelast worden. De algemene regel die door dierenartsen en fysiotherapeuten wordt aangeraden is: 5 minuten per maand dat je pup oud is aan één stuk wandelen. Dit is niet lang! Dit wil zeggen dat jouw pup 6 maanden oud moet zijn, vooraleer je een half uurtje mag gaan stappen met hem. Het skelet van een hond is pas volledig volgroeid rond 24 maanden oud. Tot dan moet je dus deze regel blijven toepassen. Houd je aan deze regel, niet alleen is langer wandelen slecht voor de gewrichten, je pup kan zich nog niet zo lang concentreren, hierdoor wordt een omgeving al snel overweldigend.

In zijn socialisatiefase is het wel belangrijk dat je hond de buitenwereld leert ontdekken. Maar dit is niet noodzakelijk hetzelfde als wandelen. Een wereld ontdek die je door te snuffelen, te stoppen en observeren. Daar zit eigenlijk niet zo veel beweging in, tot grote ergernis van veel puppy eigenaren.
Probeer te begrijpen dat het “echte” wandelen pas begint op 12 maanden leeftijd, alles in de periode daarvoor is ontdekken, leren en training.

× Hoe kan ik je helpen?