Niets is zo leuk als je hond vrij te laten rondlopen, daarover zullen vele hondenliefhebbers het met me eens zijn.

Maar we weten dat het op de meeste plaatsen in België niet is toegestaan. Om onze hond een vrij gevoel te geven hebben we wel wat over.

Want je hebt je hond goed getraind!

Hij komt altijd terug als je hem roept, of niet?

En het is een hele brave en sociale hond,

hij wil gewoon hallo komen zeggen, toch?

En wie heeft er nu iets op tegen dat er een hond los rondloopt, dat vindt iedereen leuk, niet?

Bij mij roept het toch verschillende vragen op.

Zo is er op dit moment een filmpje aan het rond gaan van een eigenaar die wordt gebeten door een loslopende hond omdat ze haar hond wou beschermen die angst heeft voor andere honden.

Als hondengedragstherapeut kom ik zeer vaak in contact met honden die uitvallen naar andere honden vanuit angst.

En merendeels van de tijd is het verhaal gelijkaardig:

De hond was vroeger een keer aangevallen door een loslopende hond.

En misschien is jouw hond de ideale hond die bevriend is met elke vreemde hond die hij tegenkomt, maar dat is echt zeldzaam.

De meeste honden in onze maatschappij hebben niet de behoefte om elke vreemde hond te begroeten of vriendjes te worden met elke hond die ze tegenkomen.

Voor eigenaars die een hond hebben die angstig en/of onzeker is naar andere honden toe, kan het vaak heel moeilijk zijn. Ze hebben een geel lintje aangedaan, volgen met hun hond speciale trainingen, enzovoort.

En dan gaan ze rustig wandelen met hun hond, komen ze een loslopende hond tegen om dan vanuit de verte te horen “Hij is braaf hoor”! “Ja fijn, die van mij is bang”. En voor je het weet ontstaat er een conflict tussen de honden met alle gevolgen vandien.

Ook zijn er heel wat mensen die last hebben van loslopende honden, zoals lopers en fietsers. Maar er zijn ook mensen die bang zijn van honden, ja ook van die lieve kleine schattige pluisballetjes. En dan maakt het geen verschil dat er een eigenaar ergens in de verte roept: “Hij doet niets hoor”.

Nu vind ik het wel belangrijk dat een hond een gevoel van vrijheid kan ervaren. Maar is loslopen daar een goede oplossing voor?

Er zijn in België steeds meer en meer hondenweides te vinden waar je je hond kan laten rondcrossen.

Ook kan het wandelen aan een voldoende lange lijn zoals een vaste lijn van 5m (vermijd uitrollijnen/flexilijnen!) heel wat vrijheid bieden aan je hond, zonder hem of anderen een gevoel van onveiligheid te geven.

Want misschien is jouw hond echt braaf, luistert die altijd als je hem roept, misschien heb je de andere hond of passante niet gezien  .Misschien is die andere hond niet zo braaf? Ik wil met dit artikel geen laaiende discussie aan de gang brengen over of je je hond moet aangelijnd houden of niet, maar ik zou iedereen wel even aan het te denken willen zetten: is het wel veilig?!

Niet alleen voor andere honden en passanten, maar ook voor jouw hond?

En weet dat er alternatieven zijn om je hond vrijheid te bieden. Er zijn onder andere grote losloopgebieden als je graag een lange wandeling wil maken. Meer info vind je op https://www.natuurenbos.be/hondenzones

× Hoe kan ik je helpen?