Een harnas aan en uit doen kan soms een hele heisa zijn, zeker bij een jonge hond. Daarom gaan we er op oefenen dat je hond vlot zijn harnas aan en uit laat doen. Hieronder leer ik je stap voor stap hoe je dit kan aanpakken bij een pup of een volwassen hond.

Stap 1:

Leg het harnas op de grond, vanaf dat je hond er naar toe stapt om te snuffelen gaan we markeren en belonen. Neem het harnas weg, leg het op de grond en herhaal de oefening. Let goed op dat je markeert voordat je hond het in zijn mond neemt.

Stap 2:

Houd het harnas vast in je handen met de opening voor zijn hoofd open. Als vorige stap vlot verliep zou je hond naar het harnas naartoe moeten komen. houd een voertje in je hand en steek je hand door de opening van het harnas. Laat hem het voertje zo nemen. Vervolgens beweeg je je hand met een voer van aan zijn neus door de opening van het harnas, markeer als hij zijn neus door de opening steekt. Je gaat stelselmatig je hand steeds verder en verder door de opening houden, van de neus door de opening, markeer als hij zijn hoofd er verder doorsteekt. Weerhoud hem niet om terug te trekken en herhaal deze stap totdat je hond zonder aarzeling zijn hoofd door de opening steekt.

Stap 3:

Herhaal stap 2 maar zonder voer in de hand. Begeleid je hond zijn neus door de opening van het harnas, markeer en beloon. Vervolgens wacht je net iets langer voordat je markeert zodat zijn hoofd langer in het harnas blijft steken.

Stap 4:

Als je hond zijn hoofd nu door de opening steekt laat je het harnas zachtjes op zijn hals rusten, blijft hij staan ga je markeren en belonen. Trekt hij weg, herhaal je de oefening. Stelselmatig leg je het harnas verder op de rug en markeer je elke stap in de juiste richting.

Lukt dit vlot, dan is nu de moment om een korte pauze in te lassen en even te gaan spelen met je hond voor je verder gaat. Na de pauze start je terug bij stap 2.

Stap 5:

Als vorige stappen goed gaan beginnen we nu met het vast doen van het harnas. Je begeleid zijn hoofd door de juiste opening, legt het harnas op de rug, neem de uiteinden vast, klik vast, markeer los en beloon. Doe het harnas terug uit en herhaal deze stap totdat je hond rustig blijft staan als je de gesp vast doet. 

Vervolgens doe je de gesp vast, markeer en beloon, wacht enkele tellen markeer beloon, los het harnas en doe het terug uit. Als je aan deze stap bent gekomen beëindig je de oefening en leg het harnas weg. Een aantal uur later (of de volgende dag) begin je opnieuw met oefenen, begin niet in de stap waar je geëindigd bent, maar een paar stappen vroeger (vb stap 2).

× Hoe kan ik je helpen?