De meeste hondeneigenaars geven het even van hun hond uit een kom, dit is de “standaardprocedure”. Maar het kan ook anders!

Als je er even over nadenkt, jaren hebben we honden gefokt voor verschillende rassen en eigenschappen te versterken, een van de meest voorkomende eigenschappen waarom honden zo dicht bij de mens is komen te staan is door hun capaciteiten tijdens de jacht. Een hond is namelijk ontzettend goed in het zoeken naar prooien (voedsel dus). En dit is een eigenschap dat wij mensen fantastisch vonden, de honden die er het beste in waren werden geprezen en zetten hun genen door op de volgende generatie. Hierdoor hebben we deze eigenschappen nog versterkt. 

De honden nu zijn dus ontzettend goed in het zoeken naar voedsel, het is jarenlang hun doel geweest! En nu krijgen ze het netjes voor hun neus voorgeschoteld?

Het gekke is dat ze in dierentuinen de laatste jaren ontzettend veel moeite doen om verveling tegen te gaan en het natuurlijke gedrag van de dieren te bevredigen door aan voedselverrijking te doen. Leeuwen krijgen een stuk vlees een een touw gebonden op een hoge toren, beren krijgen vruchten verstopt in de gaten van een boomstronk, …

Maar onze hond, die ook vaak uren alleen is, die krijgt elke dag zijn kom voorgeschoteld.

Laat ons dit even veranderen!

Verveling, frustratie en instinctieve jachtdrift zijn vaak de oorzaak voor ongewenst gedrag, dit kunnen we voorkomen door voedselverrijking te doen.

Er bestaan ontzettend veel mogelijkheden om dit te doen, gewoon even “out-off-the box” denken. Hoe je dit aanpakt hang allereert al af van het soort voeding je geeft. Met droge brokken kan je makkelijker aan de slag, maar met vers voer of andere natte voeding kan dit ook. hieronder de verschillende mogelijkheden opgesomd om het leven van je hond te verrijken.

 • slowfeeders

Deze bestaan er in alle mogelijke vormen en kleuren, ze zien eruit als een voerbak met doolhof, zowel brokken als natvoeding kan je hiervoor gebruiken. De meeste zijn van plastic en mogen in het afwasmachine.

 • puzzels

Je kunt je haast niet voorstellen hoeveel verschillende soorten hondenpuzzels er op de markt zijn. In alle vormen maten en materialen. De hond dient een specifieke handeling uit te voeren om aan het voedsel te geraken. een klepje openen, iets verschuiven iets opentrekken,… let wel op deze dienen altijd aangeleerd te worden, elke nieuwe puzzel opnieuw stap voor stap werken. Doe je dit niet of ga je te snel kan de frustratie oplopen bij je hond en creëer je snel destructief gedrag.

 • voerbal

Er zijn verschillende voerballen op de markt. De meest bekende is de kong classic ,persoonlijk ben ik hier een zeer grote fan van. Het is gemaakt van natuurrubber, kan in afwasmachine en kan je invriezen. verder heb je nog de wobbler, ook een leuke, maar kan redelijk luid zijn, niet ideaal voor op een appartement dus. Je hebt nog heel wat andere ballen, een ronde bal met “doolhofje” in een bal waarvan je de opening kleiner of groter kan maken, … Let hier wel goed op, niet veel ballen zijn onderhoudsvriendelijk, kijk voor je aankoopt hoe je hem proper maakt.

Niet veel ballen kan je gebruiken met natvoer.

 • lickymat

Deze is meer en meer bekend aan het geraken en is ideaal voor het gebruik van natte voeding. Het is een rubber mat met reliëf in, je smeert de voeding hierover uit en likken maar. Zeer handig zijn degenen met een zuignap, je kan hem vastkleven in de badkuip voor als je je hond wil wassen, wedden dat hij nu beter blijft stilstaan.

 • Kong quest

Deze zijn zeer geschikt voor het verwerken van zowel natte voeding als brokken of in combinatie. Ze zijn er is vele vormen en kleuren. In deze speeltjes zitten gleuven en gaten waar je de voeding in stopt. Je hond kan knagen en likken om het er uit te krijgen.

 • snuffel spelletjes

Bij 4sanca maken we zelf een hele reeks met verschillende snuffelspelletjes, je hebt ze in verschillende uitvoeringen en zijn allemaal wasbaar in de wasmachiene. Deze dienen net als de puzzels aangeleerd te worden maar kunnen enkel gebruikt worden met droge voeding, dit omdat ze zijn gemaakt van stof. De snuffelmat is de meest gebruikte en bekendste, zeer makkelijk om een volledige portie in te verwerken.

Let op niet alle merken maken hun producten onderhoudsvriendelijk.

 • zelf-gecreëerde denkspelletjes

Het vraagt een beetje creativiteit, maar je kan ook zelf denkspelletjes creeren. tijdens prive trainingen raad ik vaak een ballenbad aan, simpel, niet duur en zo leuk om te zien! je kan ook wc-rolletjes bijhouden en die in een bak vullen om dan de brokken er tussen te strooien. Afhankelijk van wat je in elkaar steekt moet je bij deze vaak ook in stappen aanleren om destructief gedrag te voorkomen. Dit dat wc-rolletjes niet stuk mogen, maar omdat je dan een beetje het doel misloopt om geduld en zelfbeheersing aan te leren.

 • de tuin

Als je een tuin hebt is het zo leuk om die te gebruiken, afhankelijk van het weer natuurlijk. je kan vb de voerbal,of kong quest verstoppen in de tuin. Of de brokken gewoon verspreiden in de gazon. Of verstop wat brokken tussen de schors van een boom of hang ze aan de struiken.

 • de wandeling

Zoals hierboven in de tuin, kan je dit ook doen tijdens de wandeling. Verstop zijn voer in de omgeving en laat zijn neus de rest doen. Je hond zal eens zo relaxt thuis komen en minder trekken aan den lijn!

 • training

De wetenschap is er al lang achter gekomen, beloont gedrag herhaalt zich meer. Dat is dan ook de reden dat wetenschappelijk onderbouwde trainers beloningsgericht werken. Voeding is voor veel honden een goede beloning. Dus ipv zijn eten in de bak, steek het weg in je trainingstasje en laat hem maar wat werken voor dat eten. Zo kan je samen nog veel plezier beleven en krijg je een hond die beter naar je luisterd. Een simpele dagelijkse routine, het hoeft niet lang te duuren, maar het is wel een goede gewoonte die voor veel goede resultaten zal zorgen.

Dit zijn allemaal manieren om je hond eten te geven, de ene al wat meer uitdagend dan de andere. Sommige ga je moeten aanleren aan je hond en met stappen werken, andere kan je onmiddellijk gebruiken. 

Allemaal hebben ze veel voordelen;

 • je hond zal niet meer schrokken
 • het eten duurt langer, dus is een vorm van bezigheidstherapie
 • het geeft mentale uitdaging
 • je hebt enorm veel variatie
 • door meer uitdaging creëer je een relaxte hond
 • minder tijd voor ongewenst gedrag
 • verbruikt veel energie
 • voor elk wat wils

Natuurlijk, zoals altijd heeft elk voordeel ook zijn nadeel. afhankelijk van welke manier/product moet je hier even meer tijd insteken. De kong kan je op voorhand vullen en invriezen en dus een hele reeks op voorhand maken. En alles dat je vuil maakt moet ook weer proper gemaakt worden. Als je iets wil aankopen, kijk dan even gemakkelijk het proper te maken is, vele plastic puzzels mogen in het afwasmachine, mat dit kan je met een houten variant niet doen. Een puzzel moet je stap voor stap aanleren, persoonlijk vind ik dit een voordeel omdat je op die manier werkt aan jullie communicatie en relatie, maar andere vinden dit een tijdrovend process. Als je vers of natte voeding geeft kan je niet alle producten gebruiken, maar een lickymat, kong en plastic puzzels zijn wel zeer geschikt hiervoor . Of je kan opteren om een deel van de voeding te drogen (in je oven of voedseldroger) en de gedroogde versie te gebruiken bij de ander spellen.

Dan moet je ook nog even de aankoopprijs bekijken, de prijs van sommige puzzels kunnen stevig oplopen. Maar je kan ook zelf aan de slag om met dagdagelijkse materialen zelf een uitdaging te creëren. Op ons youtube kanaal kan je een filmpje vinden over een denkspel met een eierdoosje. Of zoek even op “DIY braingames for dogs”, dan krijg je een hele reeks filmpjes met inspiratie!

na het lezen van dit artikel zal je hopelijk die voerbak weg zetten en aan de slag gaan!

Veel plezier samen

× Hoe kan ik je helpen?