Vaak krijg ik de vraag, wanneer stop ik met mijn hond te belonnen? Mijn antwoord, nooit! Als je je hond stop met geloven zal je uitdoving van het gedrag creëren. Want zoals je weet beloont gedrag gaat zich meer en meer gaan herhalen. Dit wil echter ook zeggen dat gedrag dat niet beloond wordt steeds meer zal afnemen.

Het is echter niet de bedoeling van je hond volledig te laten afhangen van voeding of om hem te gaan vetmesten. Maar voeding is niet de enige vorm van beloning.

Beloningen zijn er in verschillende gradaties, de ene beloning is meer waard voor je hond dan de andere. Afhankelijk van de moeilijkheidsgraad van de oefening ga je een beloning met meer of minder waarde geven. Hoe beter je hond wordt in een oefening hoe minder de waarde van de beloning hoeft te zijn. Is de oefening moeilijk voor je hond, dan heeft hij nood aan een grote motivatie en dus een beloning met hoge waarde voor je hond.

Je kan ook werken met het “gok” systeem. De reden waarom iemand gokverslaafd word is doordat de kans op winst (beloning) onberekenbaar en onvoorspelbaar is. Dit kan je gebruiken voor je hond. Wissel je beloning af zonder systeem, bijvoorbeeld: de eerste keer bij het goed uitvoeren van de oefening geef je hem een hoogwaardig voer, de volgende 2 x geef je hem aandacht en stem beloning om de volgende 3x te belonen met voer om dan 1x te belonen met een speeltje, … Zo zal je hond gemotiveerd blijven om te blijven “gokken”. Dit gebruik je enkel als de oefening reeds gekend is op het niveau dat je op dat moment aan het oefenen bent.

× Hoe kan ik je helpen?