Een nieuwe oefening aanleren aan je hond is niet iets dat onmiddellijk lukt en duidelijk is. Honden spreken geen Nederlands!Als iemand in een andere taal aan jou iets vraagt, weet je ook niet onmiddellijk wat hij bedoelt. Daarom beginnen we nooit met een gesproken bevel, maar werken we wel met verschillende stappen om duidelijk te maken wat we van onze hond verwachten. Er zijn verschillende manieren om dit te doen,elke manier heeft zijn voor en zijn nadelen. Ook moet je rekening houden met elke hond als individu, de ene leert sneller als de andere, pas dus je leermethode aan aan jouw hond.

Om een oefening goed aan te leren is het belangrijk dat jij weet wat je wil. Dus wat is een volg nu eigenlijk? Bij de volg is het de bedoeling dat de hond dicht naast jou met volle focus op jou gericht op jouw tempo verder wandelt/loopt. Deze oefening kan zeer handig zijn om je hond snel uit een voor hem moeilijke situatie te halen. Zo kan je vb andere honden passeren met de focus op jou ipv te blaffen naar de andere honden. Houd er wel rekening mee dat deze oefening best veel concentratievermogen vraagt en een fysieke inspanning is, dus geen ontspannen wandeling, maar voor korte stukken. In de volg heb je heel wat varianten, wat verwacht jij van de volg?

hier enkele punten om in je achterhoofd te houden:

  • Links of rechts van jou

Op zich maakt het niet uit of je hond nu links of recht loopt, die keuze ligt volledig aan jouw, maar je kan niet en links en rechts, dat zijn 2 verschillende oefeningen. De meeste mensen vragen een volg links, dit omdat het in de gehoorzaamheidswedstrijden zo moet. Maar wil je nooit wedstrijden gaan doen, dan kan rechts even goed.

  • Tegen je been of iets verder en hoeveel verder

Bij de “klassieke” volg (zoals in de gehoorzaamheidswedstrijden) moet de hond tegen je been “plakken”. Dit is echter een zeer oncomfortabele houding voor de hond en vraagt veel fysieke inspanning en concentratie. als je dit niet verwacht, hoe ver mag je hond dan naast jouw lopen, 10cm, 30cm, een halve meter? Bepaal dit op voorhand en houd je aan deze regel. Let goed op je hond en jezelf, want 10cm word snel 20 en dan 30 en voor je het weet loopt je hond 1,5 m naast jouw, dat is ook niet helemaal de bedoeling.

  • Gezicht naar jouw gedraaid of recht voor zich uit

Je kent het misschien wel, een mechelse herder die tegen het been van zijn eigenaar plakt en zijn hoofd volledig op zijn eigenaar is gericht. Het is een gedrilde militair! Verwacht dit beeld aub niet van je hond, voor meeste honden is dit niet haalbaar. Maar met welke hond je het ook doet, het is fysiek zeer belastend! Doordat de hond zijn hoofd draait en omhoog richt komt er zware belasting op zijn nekwervels, nekspieren en schouder. Dit kan heel wat fysieke problemen veroorzaken. Je kan hier wel een “soft” versie van maken, door meer focus naar jou toe te vragen zodat hij met regelmaat kijkt, maar toch ook let op zijn houding en waar hij loopt.

Je hond kan zijn focus op jouw houden zonder je aan te kijken, het is alleen iets moeilijker voor ons om te zien hoe goed zijn focus is op dat moment.

  • Inspannend of ontspannend

Je kan de volg gebruiken om in moeilijke omstandigheden je hond snel uit een situatie te kunnen halen. Maar sommige gebruiken de volg ook om het trekken tijdens het wandelen tegen te gaan. Bij deze laatste moet je wel oppassen dat je niet te veel vraagt, zoals ik reeds heb beschreven is de volg een vrij intense oefening, zowel mentaal als fysiek, het vervangt dus geen ontspannen wandeling. Tenzij je natuurlijk een ontspannen volg vraagt, een soft versie. Hier ga je enkel vragen om dicht bij jou te wandelen, meer niet.

× Hoe kan ik je helpen?