Als klanten met ons contact opnemen voor problemen met hun hond aan te pakken ga ik altijd eerst achterhalen wat de oorzaken van het probleemgedrag is. Te vaak word er enkel aan symptoombestrijding gedaan.
Hiermee bedoel ik dat eigenaars proberen het gedrag aan te pakken wat ze als problematisch beschouwen, maar niet altijd aan de oorzaak van het probleem gaan werken. Dit is een beetje zoals dweilen met de kraan open, nier erg effectief op lange termijn.
Een van de meest gestelde vragen/ problemen is het trekken aan de lijn tijdens het wandelen, zeer vervelend natuurlijk! Er bestaan in onze moderne maatschappij tal van kanalen om informatie te verzamelen over hondentraining, en zo gaan veel mensen aan de slag met hun hond.
Tips zoals stilstaan en wachten tot je hond terug komt. Mensen gaan gebruik maken van sliplijnen, anti-trek tuigen of andere hulpmiddelen. Of je draait met je hond alle kanten uit tot je alle 2 duizelig bent, …
Soms werken deze trukjes, maar meestal heb je geen blijvend resultaat op lange termijn. Dit komt omdat meeste van deze tips gebaseerd zijn op symptoombestrijding ipv aanpakken van de oorzaak.
Mogelijke oorzaken van trekken aan de lijn kan zijn:
- gebrek aan zelfbeheersing
- overprikkeling
- oververmoeidheid
- angst
- reactiviteit
- (onbewust) aangeleerd gedrag
- miscommunicatie
- overstimulatie
- hoofdpijn
- overprikkelde schildklier
- …
Voor een blijvend resultaat dien je dus de oorzaak van het gedrag aan te pakken en niet het symptoom!
Wil jij graag hulp en begeleiding bij het aanpakken van probleemgedrag met een blijvend resultaat?
Stuur ons een mailtje of boek een telefonische kennismaking in, we helpen je graag verder.