“Je bent wat je eet”, dit wordt niet voor niets gezegd! Als holistisch centrum voor honden zoeken we steeds naar de oorzaak van gezondheid en gedragsproblemen en zoals de meesten wel weten, kunnen er verschillende oorzaken zijn. Eén van die oorzaken kan voeding zijn. Zo zien we bij specifieke merken van brokken vaak dezelfde gedragsproblemen terugkomen. Ergens wel logisch, want als je lichaam niet in balans is voel je je meestal niet zo goed in je vel. Problemen zoals agressie naar voedsel, de stofzuigers (alles opeten wat ze tegenkomen), hyper gedrag, … dit zijn slechts enkele voorbeelden van gedrag dat veroorzaakt kan worden door een niet goed uitgebalanceerde voeding.

 Over voeding voor honden is veel discussie, één van de redenen daarvoor is het gebrek aan onderzoek door onpartijdige. Zo goed als alle onderzoeken (die openlijk gepubliceerd worden) over de voeding voor honden wordt gedaan door de producenten van brokken (vaak multinationals zoals Procter & Gamble, Henkel, Unilever…). Die zijn niet echt onpartijdig en hun onderzoeken hebben niet als doel te weten wat het gezondste is voor de hond, maar eerder hoe ze zo efficiënt en goedkoop mogelijk hondenvoeding kunnen produceren. Je kan het vergelijken met McDonald’s die een onderzoek doet rond gezonde voeding. Wedden dat hamburgers er niet slecht uitkomen?

 Er zijn echter dingen die we wel weten over de eetgewoonten van honden. Het zijn namelijk carnivoren. Dit wil zeggen dat hun lichaam is ingesteld om dierlijke materialen (prooidieren dus) te verteren. We kunnen dit zien aan hun gebit, maag- en darmstelsel en de daar aanwezige enzymen en bacteriën, die instaan voor het verteringsproces.

 Ook weten we dat een hond geen wolf is. Een hond heeft evenveel gemeen met een wolf als wij mensen met een chimpansee. Redelijk veel, maar toch heel anders dus.

Eén van die verschillen is de capaciteit om koolhydraten te verteren. Een wolf kan namelijk helemaal geen koolhydraten afbreken. Uit onderzoek is gebleken dat een groot percentage honden (rassen) dit wel kan (dus niet alle honden). Dit wil echter niet zeggen dat honden koolhydraten nodig hebben.

 Wat dient er in de voeding van je hond te zitten?

 Simpel: alles wat je terugvindt aan een prooidier!

●       Vlees

●       Orgaanvlees

●       Botten

●       Vetten

●       Bloed

●       Maag-en darminhoud (van het prooidier)

●       Ruwe vezels (pels, nagels, … van prooidier)

En natuurlijk niet te vergeten: variatie! Dan mag je dieet nog zo goed uitgebalanceerd en afgewogen zijn, te eenzijdige voeding zal op langere termijn voor problemen gaan zorgen. Eén van die problemen is intolerantie. Dit wil zeggen dat je lichaam niet langer in staat is om bepaalde voedingsstoffen op te nemen en hierdoor een intolerantie of allergie-achtige reactie geeft. Een intolerantie ontstaat door te lang hetzelfde te moeten verteren, maar als het dieet wordt aangepast en het lichaam de kans krijgt om te herstellen, kan dit ook weer verdwijnen.

 Als je dit allemaal leest, kan je jezelf al even de vraag stellen: “Wat eet mijn hond?” En dat is de vraag die ik hopelijk bij je oproep. Neem even de tijd om de voeding van je hond van dichterbij te bekijken.

Wil je meer leren over gezonde voeding voor honden?

Dat kan nu ook online! Op ons e-learing platform kan je een volledige online cursus “gezonde hondenvoeding” terug vinden.

Wil je liever advies op maat?

Stuur ons dan een mailtje op info@4sanca.be en dan plannen we een voedingsconsultatie in voor jou.

× Hoe kan ik je helpen?