Winterweer betekend voor heel wat honden winterpret, zeker als er een laagje verse sneeuw ligt.

Er zijn echter wel een paar dingen waar je als eigenaar voor moet opletten tijdens deze winterse grillen.

Zo wordt er bij ijzel zout gestrooid op de wegen, maar ook op voet-en fietspaden. Op de plaatsen waar je dus met je hond gaat wandelen.

Zoals jullie misschien al wel weten kan zout giftig zijn voor honden. Met als gevolg dat honden met dit weer zoutvergiftiging kunnen oplopen. Het zout blijft namelijk aan de poten van de hond hangen en gaat de voetzolen irriteren. Na de wandeling begint de hond zijn pootjes te wassen en kan hij dus heel wat zouten binnen krijgen.

Niet alleen is er vergiftigingsgevaar, het is ook zeer onaangenaam voor de hond om over zout te lopen. Een klein schrammetje kan zeer hard gaan pikken als er zout op komt, en doordat strooizout ruw is kan het dus ook de pootjes gaan kwetsen.

Om dit te vermeiden zijn er verschillende mogelijkheden,

Je kan je hond schoentjes aandoen, maar dit moet eerst aangeleerd worden, anders gaat je hond zeer vreemd lopen 😀

Je kan ook de poten voor de wandeling met vaseline of poten wax insmeren en na de wandeling afspoelen met lauw water. (https://www.youtube.com/watch?v=GursaKdan2A)

Waar je ook best rekening mee houdt is de temperatuur,

Binnen zit jij in je T-shirt en als je naar buiten gaat doe je een trui en een jas aan, hoe kouder het weer, hoe warmer je jezelf kleed.

Onze honden kunnen echter hun harige jas niet aan of uit doen. Dit wil dus zeggen dat hij het heel wat frisser zal hebben dan jij als jullie naar buiten gaan. Afhankelijk van de vachtstructuur en bouw van de hond kan hij dus best koud krijgen.

Denk maar aan het verschil tussen de dikke pels en kleine oren van een Husky t.o.v. de dunne pels en grote oren van een chihuahua. Kijk even naar jouw hond, heeft hij een warme ondervacht? Grote of kleine oren? Dit zal een deel gaan bepalen tegen welke temperaturen jouw hond goed kan. Natuurlijk is er ook nog een individueel verschil, sommige mensen krijgen ook sneller koud dan andere. Bij honden zien we deze verschillen ook.

Een jas voor honden is dus geen overbodige luxe voor sommige honden. Waar je wel best op let is dat je jas voornamelijk de buik beschermd, hier is de vacht vaak het dunste en verliezen ze meer warmte t.o.v. hun rug.

Via deze link kan enkele heel duidelijke theromografische foto’s zien over honden in de winter.

× Hoe kan ik je helpen?